Što je ortodoncija?

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi praćenjem razvoja čeljusti, orofacijalne regije, zubi i zubnih lukova te liječenjem njihovih međusobnih anomalija.

Sastoji se od dijagnostike, prevencije i liječenja maloukluzija i nepravilnosti uz naglasak na ispravan plan terapije koji je ključan u postizanju odličnih rezultata.

Osim estetskih razloga, nepravilan položaj zubi i čeljusti može dovesti i do funkcijskih problema te oštećenja parodonta zuba, pretjeranog trošenja tvrdih zubnih tkiva, bolova u mišićima i zglobovima.

ORTODONCIJA

Specijalistički pregled

Prvi pegled u našoj ordinaciji, konzultacije i plan terapije su besplatni. Ortodont radi detaljnju analizu profila mekih tkiva, odnosa gornje i donje čeljusti, zagriza, zubnih lukova i zubi. Radi se detaljna analiza ortopantomograma, te po potrebi telerendgentska snimka i kefalometrijska analiza.

U idućem posjetu uzimaju se otisci gornjeg i donjeg zubnog luka i izrađuju se modeli na kojima se radi detaljan plan terapije.

Prije postave samog aparata radi se niz ekstraoralnih i intraoralnih fotografija kako bi se omogućilo praćenje pacijenta i usporedba rezultata prije, tijekom i nakon terapije.

ORTODONCIJA

Ortodoncija u ranoj dječjoj dobi

Ortodoncija u ranoj dječjoj dobi naziva se još i interceptiva. Prvi pregled kod orotodonta je najbolje napraviti u sedmoj godini života jer je to vrijeme idealno za ispraviti manje i predvidjeti buduće anomalije. Cilj rane terapije i kontinuiranog praćenja djeteta je sprječavanje razvoja nekih većih nepravilnosti koje u budućnosti mogu dovesti do težih problema, a sukladno tome i dužem trajanju same terapije. Terapija je individualna, a provodi se različitim mobilnim napravama koje ujedno mogu biti i priprema za konačnu terapiju u kasnijoj dobi.

Područje djelovanja mobilnih aparata :

  • priprema prije nošenja fiksnog
  • utjecaj na razvoj zubnih lukova
  • korekcija odnosa među čeljustima u razdoblju rasta i razvoja
  • sprečavanje nepogodnih navika (sisanje prsta, infantilno gutanje)
ORTODONCIJA

Fiksna ortodontska terapija

Važno je naglasiti da u suvremenoj ortodonciji nema dobne granice za fiksnu ortodontsku terapiju. U odraslih pacijenata terapija se provodi isključivo fiksnim aparatima, a razlozi mogu biti brojni.

Samu terapiju možemo podijeliti na: :

  • estetsku (ljepši izgled zuba, bolja higijena)
  • pretprotetsku (dovođenje zuba u položaj koji je idealan prije protetske rehabilitacije)
  • terapija kod razvijene parodontne bolesti (zatvaranje prostora i razmaka među zubima upotrebom laganih sila)
  • ortodontsko-kirurška terapija (kod najtežih slučajeva surađujemo s maksilofacijalnim kirurzima u liječenju progenije i drugih anomalija gorenje i donje čeljusti)

Najčešće ortodontske anomalije su kompresijske anomalije, križni zagriz, otvoreni zagriz, impaktirani/retinirani zub, klasa II/1, klasa II/2, klasa III, diastema mediana, hipodoncija/ hiperdoncija zuba itd.

Svaka od anomalija se može uspješno riješiti uz nagalsak na ispravno postavljenu dijagnozu i pravilan plan terapije.

U našoj ordinaciji pri liječenju brojnih ortodontskih anomalija koristimo suvremene i napredne tehnike. Najpoznatiji su samoligirajući sistemi bravica, a mi smo ujedno prestavnici za najnoviji sistem Rhodium. Takve bravice su metalne i manje u odnosu na konvencionalne. Ugodne su za samog pacijenta zbog korištenja laganih i umjerenih sila, a ujedno i sama terapija traje kraće u odnosu na konvencionalne metode. U slučaju da se pacijenti odluče za estetske bravice, tu su keramičke samoligirajuće bravice koje također posjeduju najsuvremeniji sistem djelovanja, ali uz to posjeduju mliječnobijelu boju koja se lako stopi s bojom prirodnog zuba.

U našoj ponudi imamo i lingvalnu tehniku za liječenje ugl.estetskih problema. Koriste se 24-karatne zlatne bravice koje se postavljaju s lingvalne i palatinalne strane zuba.
Tijekom fiksne ortodontske terapije najvažnije je pravilno održavanje oralne higijene, a naše stručno osoblje je tu da Vam da detaljne upute.

Keramičke bravice

Lingvalna tehnika

Rhodium bravice

Garantiramo najbolju uslugu i kvalitetu

Svakom pacijentu pristupamo individualno, te nam je cilj steći povjerenje i zadovoljstvo samog pacijenta